Flores-expeditie 1888
Timor expeditie 1890
Expeditie Kei-eilanden
1889
Zuidwest Nieuw Guinea
expeditie 1904/05
Nieuwenkamp in
Indonesië 1915

Topstukken

Expeditie Kei-eilanden 1889



Dansmasker
Dit masker werd tijdens het vruchtbaarheidsfeest in de mond van een danser tussen de tanden geklemd. De uitgesneden kop stelt een varken voor; naast pluimvee en karbouwen het offerdier bij uitstek. Van deze maskertjes zijn slechts enkele exemplaren bekend.
Leti, zuidwestelijke Molukken, Indonesië.
KIT Tropenmuseum.



Voorouderbeelden, yene
Na de dood werd van een overledene een beeldje gemaakt om de ziel, in de lokale cultuur ook wel met ‘schaduw’ aangeduid, een tijdelijke rustplaats te geven. Men ging er daarbij van uit dat de ziel na ongeveer vijf dagen naar een onbewoond eiland, kaap of rif in de buurt van de wereld der levenden zou verhuizen. De hoofdtooi is een aanwijzing van de rang die de overledene ooit had.
Leti, zuidwestelijke Molukken, Indonesië.
KIT Tropenmuseum.



Meetlintstokje
Dit meetlintstokje wordt gebruikt bij het uitzetten van de grond voor een traditioneel huis of een boot. Het hurkende figuurtje op het spatelvormige uiteinde is een voorstelling van een stammoeder en het spatelvormige uiteinde is de wikkel van het meetlint.
Leti, Zuidwestelijke Molukken, Indonesië.
KIT Tropenmuseum.




Kerfstok
In de Indonesische archipel komt een huwelijk tot stand door uitwisseling van kostbare goederen. Indien de bruidegom op de Kei-eilanden de prijs van de bruid niet meteen kan betalen, stelt de familie van de bruid een memorandum op van de nog te betalen bruidsprijs. Dit wordt bijgehouden op de kerfstok.
Kei-eilanden, zuidoostelijke Molukken, Indonesië.
KIT Tropenmuseum.