Voorbereiding

Centraal Nieuw-Guinea 1939

Panorama – Fotograaf onbekend. KIT Fotobureau

Transport met de ‘grote boot’. Foto: toegeschreven aan C.C.F.M. Le Roux


In 1939 ging de tot dan toe duurste expeditie van het KNAG van start. Met het gebruik van de nieuwste technologie, zoals vliegtuigen en radio, markeerde deze onderzoekstocht een omslag in de exploratie van Nederlands-Indië. Het KNAG had zich jaren op deze expeditie voorbereid. In 1935 al werd een commissie samengesteld die de organisatie en voorbereiding moest begeleiden.
Aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog vertrok een groep geleerden, marinepersoneel, politie, gestraften en Papoea-dragers [zie dagboek] naar de Wisselmeren, gelegen langs de westelijke uitlopers van het Nassaugebergte in het zuidwesten van Nieuw-Guinea.

Op 1 juli begon het transport per vliegtuig van de Etnabaai naar het Paniaimeer waar de bestuurspost Enarotali is gelegen, de uitvalsbasis van de expeditie. Drie weken later waren onder weerbarstige klimatologische omstandigheden 98 man en 24 ton goederen naar het basiskamp gevlogen.
De voedseldroppings voor de expeditie naar het oosten konden helaas niet doorgaan, omdat de vliegtuigen in verband met de oorlogsdreiging in september terug moeten zijn op de basis in Soerabaja. Dragers namen het werk over.
Een grote boot met buitenboordmotor, de Prinses Juliana, zorgt voor het transport over het Paniaimeer en de Araboerivier.