Kaarten en voorwerpen

Kaarten
Voorwerpen

Suriname-expedities 1903 - 1904 -1907

Voorwerpen

Draagkorf, katari
Korf die door vrouwen met een band van boomschors op het voorhoofd wordt gedragen. De sierelementen kunnen vleesetende reptielen en roofdieren voorstellen.
Oyana / Wayana, Suriname.
KIT Tropenmuseum.

Vrouwenschortje, kwejoe
Bij de feestkleding van de man steekt die van de vrouw pover af. Op dit feestattribuut na gaat de Oyana- en Trio-vrouw sober gekleed in een katoenen schort van Europese makelij.
Trio, Suriname.
KIT Tropenmuseum.

Schaamgordel, kamisa
Weven en vlechten zijn bezigheden die geassocieerd worden met de vrouwenwereld, die in de kosmologische opvatting van de indianen gelijkstaat aan de benedenwereld en de periferie. Analoog daaraan zijn alle versierselen die het benedenlichaam van de mannen bedekken het werk van vrouwen. De opsmuk van het bovenlichaam is het werk van de man.
Trio, Suriname.
KIT Tropenmuseum.

Toiletdoos voor mannen
Trio’s gebruiken een dekseldoosje, pakala/ fakara, voor het opbergen van een schaartje, spiegel, veertjes, reukstof en kleurstof. Deze dekseldoosjes zijn ook in gebruik bij de medicijnmannen. Het vlechtwerk met ronde vormen is voorbehouden aan vrouwen, terwijl de meer rechthoekige objecten door mannen worden gemaakt. Trio, Suriname.
KIT Tropenmuseum.

Kinsieraad, wolirumbeu
Voor speciale feestelijkheden beschikken de Trio’s en Saloema’s over decoratieve kinsieraden gemaakt van strengen westerse kraaltjes. De oorlellen zijn doorboord waarin - buiten de festiviteiten om - een stuk pijlriet steekt om de gaten open te houden.
Trio en Saloema, Suriname.
KIT Tropenmuseum.

Borstsjerp
De borstsjerp wordt over de schouder gedragen en bedekt diagonaal de borst. De strengen doffe zaden zijn opgesmukt met papegaaienveren aan koordjes van glaskraal.
Trio, Suriname.
KIT Tropenmuseum.

Rugversiering, aliepta
De abstracte voorstelling van een vogel wordt versterkt door de losse montering van de lange veren die bij een dansbeweging kunnen opwippen om de vleugelslag te imiteren.
Oyana / Wayana, Suriname.
KIT Tropenmuseum.

Neusveer, onali
De grote veer is afkomstig van een ara. De met een gekartelde rand geknipte gele veren zijn van de wevervogel. De veren worden aan weerskanten van de neus gedragen.
Trio, Suriname.
KIT Tropenmuseum.

Lipsieraad, episolo
Dit sieraad wordt bij de Trio’s zowel door de man als de vrouw gebruikt. Een gaatje in de onderlip is groot genoeg om er een doorn of houtsplinter door te halen die aan de bovenzijde met een kort dwarsstaafje is bevestigd.
Trio en Saloema, Suriname.
KIT Tropenmuseum.

Rugschild, harikété
Centraal is de voorstelling van een mythisch dier. Aan de onderzijde zijn hangertjes bestaande uit schildjes van prachtkevers aangebracht die bij de dans een rinkelend geluid geven.
Oyana / Wayana, Suriname.
KIT Tropenmuseum.

Krukje, makiti
Ook hier komt de scheiding der seksen naar voren, want terwijl de mannen boven de grond zitten op een kruk, zitten de vrouwen op de grond, slechts gebruikmakend van een gevlochten matje of wat gras. Figuren als vogels en roofdieren op de kruk verhogen de status omdat die een bepaalde mythische functie in de kosmologie vervullen.
Saloema en Trio, Suriname.
KIT Tropenmuseum.

Danskroon, ola
De veren van de kuifarend sieren de bovenste rand van deze tooi. Aan de onderkant zijn kippenveren bevestigd en aan de zijkant een scharlakenrode araveer met gele veren van de wevervogel. De rangorde van vogels, die een afspiegeling vormt van de lokale microkosmos, komt in de rangschikking van de veren tot uitdrukking.
Trio, Suriname.
KIT Tropenmuseum.