Flores-expeditie 1888
Timor expeditie 1890
Expeditie Kei-eilanden
1889
Zuidwest Nieuw Guinea
expeditie 1904/05
Nieuwenkamp in
Indonesië 1915

Topstukken

Nieuwenkamp in Indonesië 1915



Vrouwenhalsband
Deze vrouwenhalsband is uit verschillende typen kraal samengesteld (glas, coixpit, schelp en been), waarvan de combinatie waarschijnlijk een rituele oorsprong heeft. Het rijgwerk is een tijdrovende bezigheid. Het soort kraal bepaald de waarde van het sieraad.
Alor, Kleine Soenda-eilanden, Indonesië.
KIT Tropenmuseum.



Mannenhaarkam, denaga
Het gevorkt motief op de bovenkant van de kan is eeuwenoud. Het komt overeen met ornamenten op rituele voorwerpen uit de bronstijd, de Dongsonperiode (500 voor tot 200 na Chr.). De bamboekammen kunnen overal in het haar gestoken worden en verhogen de status van de bezitter.
Alor en Lamaholot, Kleine Soenda-eilanden, Indonesië.
KIT Tropenmuseum.



Lepels
Deze buffelhoornen lepels worden gebruikt bij bijzondere gelegenheden. De meest voorkomende motieven zijn die van gehurkte figuren, vogels en reptielen, die als patronen eveneens op Timorees textiel voorkomen. De rangschikking van de figuren veronderstelt een bepaald kosmologisch verband.
Atoni, West-Timor, Indonesië.
KIT Tropenmuseum.



Waterschep
De steel is op kunstige wijze in de vorm van twee vogels gesneden en is een goed voorbeeld van de ornamentiek die in dit deel van Timor algemeen was.
Timor, Kleine Soenda-eilanden, Indonesië.
KIT Tropenmuseum.



Steel van een waterschep
Dit type steel in de vorm van een antropomorfe figuur is zeldzaam. Door middel van een rechthoekige uitsparing werd de steel aan de klapperdop bevestigd.
Timor, Kleine Soenda-eilanden, Indonesië.
KIT Tropenmuseum.



Beker
Deze zeldzame beker heeft een uit kokosnootschaal gemaakte kop op de standaard in de vorm van een menselijke figuur. Over de functie is niets bekend. Het zou een offerbeker kunnen zijn die op verzoek van een hooggeplaatste is gemaakt.
Timor, Kleine Soenda Eilanden, Indonesië.
KIT Tropenmuseum.