.

Midden-Sumatra 1877
Noord-Amerika 1883
Zuidwest Afrika 1884
Suriname: 1903, 1904, 1907
Centraal Nieuw Guinea (Wisselmeren) 1939

Meetinstrumenten

Topstukken

Voorwerpen

Meetinstrumenten

Afstandsmeter
Met de afstandsmeter (stereoscopisch) worden afstanden opgemeten tussen terreinpunten die moeilijk toegankelijk zijn met meetbanden. Dit deed zich bij expedities vaak voor. Via een inwendig optisch systeem kunnen beide uiteinden van de basis op twee terreinpunten worden gericht en de afstand worden bepaald.
Technische details: basis 51 cm, vergroting 8x.
Fabrikant: F.W. Breihaupt & Sohn.
Marine Museum.

Patentcirkel
Deze patentcirkel (prismacirkel) is een instrument voor magnetisch georiënteerde horizontale richtingsmeting. Het is een verbeterde versie van ‘de Hollandse cirkel’, een door Jan Pieterszoon Dou in de 17de eeuw uitgevonden landmeetkundig instrument.
Type Pistor & Martins ca. 1900.
Fabrikant: Th. Wegener.
Marine Museum.

Dagsextant
Een klein model uit ca. 1900. Hiermee worden uit de vrije hand hoeken gemeten, bijvoorbeeld tussen verschillende sterren, om de plaats op aarde te bepalen. De sextant werd tijdens de expedities gebruikt, maar ook in de zeevaart.
Fabrikant: Th. Wegener
Marine Museum.

Theodoliet
Deze theodoliet-boussole wordt gebruikt bij het landmeten. Met een ingebouwd kompas wordt de richting ten opzichte van het magnetische noorden gemeten. Het instrument wordt horizontaal opgesteld waarna de hoogte van een punt in het terrein kan worden afgelezen van de cirkelrand.
Fabrikant: Keuffel & Esser Co.
Marine Museum.

Berg-bousolle
Deze boussole uit ca. 1900 werd gebruikt voor het bepalen van de hoogte van een punt in het terrein, maar is minder nauwkeurig dan de theodoliet-boussole.
Fabrikant: F.W. Breithaupt & Sohn.
Marine Museum.