Brongersma,
Leo Daniël
Franssen
Herderschee, A.
Goeje, Claudius
Henricus de
Kate,
Herman F.C. ten
Schouw Santvoort,
Johannes
Veth,
Daniël David

Portretten

Kate, Ten
Herman F.C. ten Kate lijkt als telg uit een kunstenaarsgeslacht voorbestemd kunstschilder te worden. Zijn vader en twee ooms zijn buitengewoon succesvol en aanvankelijk kiest ook de jonge Herman voor dit vak. Hij krijgt les van zijn vader. Hij heeft aanleg voor het vak, maar een reis naar Corsica in 1876 met een vriend van zijn vader Charles William Meredith van der Velde, brengt hem op andere gedachten. Zijn romantische inborst doet hem besluiten de schilderkunst vaarwel te zeggen en zich te wijden aan de studie van niet-westerse culturen. Hij richt zich op de inheemse culturen van Noord-Amerika.
Van 1887 tot 1888 neemt hij deel aan de Amerikaanse Hemenway-expeditie, een archeologische onderzoekstocht naar het zuidwesten onder leiding van zijn vriend Frank Cushing. In de jaren negentig van de negentiende eeuw onderneemt hij verschillende expedities en werkt hij twee jaar in La Plata, Argentinië. Ook werkt hij tot 1919 in Japan.
Gedesillusioneerd en kampend met een slechte gezondheid en immer maar weer hopend op een vaste betrekking in Europa, maar wel buiten Nederland, reist hij de laatste vijftien jaar van zijn leven door Europa, maar meestentijds in Italië vanwege het aangename klimaat. Zijn laatste jaren brengt hij in Tunesië door. Deze misschien beroemdste Nederlandse antropoloog stierf in 1931 onder armoedige omstandigheden.
  .

 
 
.